Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör brandinspektör Fredrik Östlund reaktion på hur sprängämnen förvaras på vindkraftsbygget i Viksjö. Foto: SVT

Räddningstjänsten: ”Sprängmedel ska förvaras i låsta förråd”

Uppdaterad
Publicerad

Vid bygget av den krisdrabbade vindkraftsparken i Viksjö har lådor med sprängmedel legat ute på marken och en av parterna i den konflikt som råder, hävdar att det skett utan kontroll. Räddningstjänsten, med ansvar för tillsyn av explosiva ämnen, ser allvarligt på situationen.

– Sprängmedel ska förvaras i låsta förråd, så att inte obehöriga kan komma åt det, säger Fredrik Östlund, brandinspektör på Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Stor risk för stöld i byggbranschen

Risken för stöld av sprängmedel i byggbranschen varnade polisen för i januari i år. Både polis och politiker efterfrågade bättre bakgrundskontroller på personal.

– Svenska byggarbetsplatser är ett av de ställen där man kommer över sprängmedel. Det är viktigt att det sker en förbättrad tillsyn, sa Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning, till SVT då.

Räddningstjänsten kan förbjuda verksamhet

Bilden av lådor med sprängmedel, som ligger ute på marken vid bygget av vindkraftsparken Hästkullen i Viksjö, är tagen i september förra året av totalentreprenören Nordex. Nordex riktar i en rapport hård kritik mot huvudentreprenören Active Works. Nordex menar att kartongerna med sprängämnen låg utan tillsyn i diket, medan det enligt  Active Works pågick arbeten i närheten och ansvarig sprängare fanns på plats.

Räddningstjänsten har ännu inte gjort någon tillsyn på området, men de har rätt att agera.

– Om vi inte anser att de följer föreskrifterna, kan vi ge ett föreläggande eller förbud, om vi anser att det är stor risk med den verksamhet som bedrivs, säger Fredrik Östlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet