Det råder algblomning på flera platser i Västernorrland. Foto: SVT

Rapporter om algblomning i Örnsköldsvik och Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Informationscentralen för Bottniska viken har under veckan fått in rapporter om algblomning på platser i Örnsköldsviks och Kramfors kommuner. Det ska även finnas en större ytansamling centralt i Bottenhavet.

Det var i onsdags som Informationscentralen fick in en rapport om algblomning vid Skagshamn i Örnsköldsviks kommun. Samma dag iakttogs också algblomning i Baggviken på Mjältön i Kramfors kommun. Prov har tagits och det rör sig sannolikt om blågröna alger som Informationscentralen rekommenderar att man undviker kontakt med.

Bör inte nå kusten

Större ansamlingar av alger har också synts på satellitbilder i södra Bottenhavet, samt spridda stråk upp mot norra Kvarken. Dessa har dock inte drivit så mycket och de senaste prognoserna visar att ansamlingarna rör sig sakta åt nordost och därför inte bör nå den svenska kusten.

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning, och särskilt viktigt är det att inte låta barn och husdjur bada eftersom de kan få i sig vattnet vid kallsupar, eller i husdjurens fall slicka sig på pälsen medan den är våt, och bli allvarligt sjuka.

Aktuell algblomning i Bottniska viken hittar du här.

Algförgiftning

Symptom

Giftet från algerna kan ge hudutslag, röda ögon som kliar, huvudvärk och magsjuka. Något som ger sig till känna några timmar efter att man badat eller fått i sig vattnet med blommande alger.

Att tänka på vid algblomning

Undvik vatten med blommande alger och alger som spolats upp på land. Om du kommit i kontakt med blommande alger bör du duscha av kroppen och om du fått ögonbesvär, skölj dem med rent vatten. Barn och djur är ofta mer utsatta för algförgifting.

Källa: 1177 vårdguiden, SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.