Rättspsykläkare får sin dom

Uppdaterad
Publicerad

Själv anser sig läkaren ha blivit syndabock men idag kommer domen mot den psykiatriker som åtalats för tjänstefel i samband med den uppmärksammade pedofilskandalen i Sundsvall för snart sex år sedan.

Den 62-årige läkaren på rättspsyk har pekats ut som medansvarig för att pedofilen kunde begå nya övergrepp.  Han medverkade, enligt åtalet, dels till generösa permissioner som stred mot den dömde pedofilens vårdplan. Dels anses han inte ha satt stopp för pedofilens lägenhetsinnehav i Sundsbruk utanför Sundsvall när den sedan blev känd.

Nästla sig in

Det var från lägenheten pedofilen kunde operera när han sedan nästlade sig in hos nya familjer och nya barn.

Pedofilskandalen i Sundsvall

För grannarna var pedofilen den ”nye grannen” som flyttat in i området. Han var generös med godis och gåvor, men att han var dömd pedofil som vårdades på rättspsyk visste den här mamman inte om förrän polisen knackade på och berättade att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp.

Uppdrag granskning

Det är snart sex år sedan.

– Min flicka mår fortfarande dåligt och vågar inte gå hemifrån utan mobiltelefon och fortfarande har också jag svårt att känna tillit till folk. Jag har behövt psykologiskt stöd men det är först nu jag kommer att få träffa en psykolog, berättar mamman för SVT Mittnytt.

Uppdrag granskning synade fallet för några år sedan med fokus på läkarens och rättspsykiatriska klinikens roll i skandalen. Läkaren hade medverkat till att pedofilen fått generöst med permissioner, och när det stor klart att pedofilen skaffat en egen lägenhet, i  strid mot hans egen vårdplan så skulle det dröja tre månader innan han faktiskt flyttade ut.  Under tiden hade han fått tillfälle att begå nya brott.

Ser sig som syndabock

Åtal mot läkare är ovanligt, men åklagaren Peter Salzberg har velat pröva psykiatrikerns ansvar för det som hände.  Han anser att läkaren åsidosatt vad som gäller vid permissioner och att han ansökte om nya permissioner för patienten trots att det stred mot såväl vårdplan samt riskbedömning.

Själv anser läkaren att han blivit utsedd till ”syndabock”. Han har idag slutat vid rättspsyk och flyttat till Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet