Rättspsykläkaren till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykläkaren kritiserades av tingsrätten men friades. Nu överklagar åklagaren som menar att läkarens misstag som leddet till att en liten flicka utsattes av en pedofil var allvarliga och oförsvarliga.

Läkaren Kjell Långbergs åtalades i tingsrätten för att ha medverkat till generösa permissioner för en tvångsomhändertagen pedofil. Skandalen briserade när det senare blev känt att pedofilen skaffat en bodstad utanför kliniken och använt tiden i frihet för att begå nya brott.

Pedofilen hade skaffat en lägenhet på Hammarvägen i Sundsbruk i Sundsvall och dömdes senare för barnpornografibrott och ofredande mot en liten flicka.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Liten flicka blev offer

Fallet har principiell betydelse och åklagaren Peter Salzberg har överklagat domen i en lång och detaljerad inlaga till hovrätten.

– Det är en rad tekniskt komplicerade invändningar jag har mot tingsrättens dom men i grunden handlar det om att jag anser den felaktig, säger Salzberg till Mittnytt.

Tingsrätten konstaterade i sin att det i vissa delar går att ifrågasätta läkaren sätt att sköta sina uppgifter som överläkare. Han kritiserades på flera punkter men att det inte var ställt utom rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till tjänstefel som inte är ringa. Åtalet ska därför ogillas, ansåg tingsrätten.

Ovanlig rättsprocess

Det är ovanligt att en läkare ställs till svars för tjänstefel i ett brottmål och åklagaren Peter Salzberg har ansett det viktigt att pröva läkarens ansvar i högre instans.

Åklagaren pekar på flera viktiga omständigheter; att det faktiskt var allmänt känt på kliniken att pedofilen i samband med sina permissioner skaffat sig en lägenhet i ett vanligt bostadsområde i Sundsvall och att lägenheten stred mot vårdplanen. Han pekar också att läkaren bevisligen fick vetskap om detta i samband med att förvaltningsrätten skulle ta ställning till en ny permissionsansökan för den pedofildömde mannen. Det var då lägenheten nämndes i förbifarten i rätten.

Läkaren teg

Enligt åklagaren var det läkarens ansvar att känna till det hela kliniken i övrigt visste och att det dessutom var läkarens ansvar att underrätta förvaltningsrätten när han själv under sittande rätt fick klart för sig att pedofilen skaffat sig en lägenhet. Istället teg läkaren och agerade först i efterhand.

Det skulle dröja tre månader innan pedofilen sagt upp kontraktet, städat upp i lägenheten och återlämnat nycklarna. Under den tiden hade han 100 permissioner och det var under den tiden han utsatte en grannflicka i området för sexuella ofredanden som han senare dömdes för.

Förvaltningsrätten

Enligt Peter Salzberg var hans underlåtenhet att agera oförsvarlig. Läkaren själv har velat lägga ansvaret på förvaltningsrätten och rättens sakkunnigläkare men det avfärdar åklagaren som menar att dessa inte kan lastas för något som endast den patientansvarige läkaren på kliniken kan förstå vidden av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilskandalen i Sundsvall

Mer i ämnet