Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter åratal av kamp mot skenande kostnader för att hyra in läkare och sköterskor medger Glenn Nordlund (S), högste politiske företrädare för regionen att man inte klarar att lösa problemet. Nu vill han se en lagändring för att stoppa bemanningsföretagen. Foto: Pierre Ragnehag

Regionråd i Västernorrland kräver lagändring för att stoppa bemanningsföretagen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året blev notan för att hyra in personal till vården i Västernorrland 460 miljoner kronor, och det är ett bekymmer som vägrar försvinna.  Ända sedan 2015 har notan till bemanningsföretagen varit en ständig huvudvärk för den S-styrda regionen som nu medger att man själva inte klarar att lösa problemet – det krävs en lagändring, menar nu Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande.

Det har gjorts ständiga försök till åtgärder för att mota problemet men kostnaderna har vägrat sjunka annat än marginellt.

Stort hopp sattes till ett grepp där landets regioner via SKR, Sveriges kommuner och regioner, skulle samverka för att lösa frågan, men inte heller det gav det resultat man hoppats på. 

Krävs lagändring för att stoppa bemanningsföretagen

Nu medger den politiska ledningen att man misslyckats när det gäller hyrespersonal:

– Det här måste begränsas, vi grejar det inte på regional nivå, säger Glenn Nordlund (S).

– Krävs det en lagändring för att stoppa bemanningsföretagen?

– Ja, jag tror det, säger Nordlund.

”Dränerar oss på pengar”

Samtidigt gör han en kraftfull markering mot företagen som hyr ut vårdpersonal:

– Den här fria marknaden stjälper oss, dränerar oss på pengar, säger han.

Hör Glenn Nordlund i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.