Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kirurgen Alfred Janson Lantz berättar om en sjukvård som får allt svårare att klara sin uppgift. Foto: Anna Beijron/SVT

Läkaren Alfred Janson i Sundsvall orolig för framtidens bemanning: ”Har inte den personal vi behöver”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sjukvården får allt svårare att både behålla och rekrytera personal. Västernorrland hör till de regioner som har det svårast.

– Vi har inte den personal vi behöver för att utföra vårt uppdrag, säger kirurgen och överläkaren Alfred Janson Lantz på Sundsvalls sjukhus.

– Vi är i en miljö där vi hela tiden utsätts för nedskärningar, säger Alfred Janson Lantz på Sundsvalls sjukhus.

Pressade sjuksköterskor

Han berättar om sjuksköterskor i regionen som inte får ledigt när de vill, som får jobba dubbla pass, som blir inringda när de precis kommit hem.

– Man vårdar inte sin personal och man ger dem inte en anledning att gå till jobbet. Man får bättre arbetsvillkor i andra branscher eller hos andra arbetsgivare.

Risk för ojämlik vård

– I slutänden kan det bli så att vi hamnar i en situation där vi inte längre har den jämlika sjukvård som jag tror att alla, oavsett politisk färg i Sverige, varit stolt över, säger överläkaren.

Engagerat sig politiskt

Alfred Janson Lantz har nu valt att engagera sig politiskt, i Socialdemokraterna. Men inte i regionpolitiken utan i kommunpolitiken i Sundsvall.

– Är man bekymrad över samhället ska man engagera sig, oavsett vilken politisk åskådning man tillhör. I mitt tycke så är det Socialdemokraterna i vår region som tagit ansvar för verksamheten. Även om vi är i en djup kris så är de förändringar som skett de senaste åren positiva, säger han.

Med undantag för åren mellan 2010 och 2014 har Socialdemokraterna styrt sjukvårdspolitiken i Västernorrland sedan rösträtten infördes på 1920-talet.

Alfred Janson Lantz är en av de som kommer att höras i programmet Sverige idag valspecial. Se hela programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västernorrland

Mer i ämnet