Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathalie Engman går fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet och är taggad att få börja arbeta. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sjuksköterskestudenten Nathalie Engman från Sundsvall ser positivt på sitt yrkesval – ”Vi måste ta hand om varandra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om att Region Västernorrland skriker efter utbildad vårdpersonal – men att regionen sedan har svårt att behålla dem som väljer yrket.

Vi träffar Nathalie Engman som går fjärde terminen på sjuksköterskeprogrammet, som trots situationen i vården ser positivt på sin framtid.

Under de senaste fyra åren har ansökningarna till vårdutbildningar ökat något, visar statistik från Mittuniversitetet. Det kan ses som positivt men problemet är att få sjukvårdspersonal att också stanna kvar i yrket.

Studenten Nathalie Engman tror ändå att det finns lösningar.

Val 2022

– När jag började så var vi runt 70 studenter i Sundsvall, så vi var ganska många och om vi nu har en ändrad syn på situationen i vården och hjälper varandra – både psykiskt, mentalt, på jobbet och utanför – så kanske vi kan klara av det längre tid än vad man gör idag, säger hon.

Distansutbildning

Regeringen genomför en satsning på decentraliserade vårdutbildningar runt om i landet, som en del i arbetet att möta behovet av utbildad personal. Mittuniversitetet i Sundsvall tilldelas 3,5 miljoner för att fler ska kunna utbilda sig inom vården.

– Vi har haft den diskussionen i klassen där många har tyckt att det har varit jätteskönt under pandemin att kunna ha utbildning på distans på grund av familjesituation eller att man kanske inte har kunnat flytta hit. Jag tror absolut att det finns en fördel med det, säger Nathalie Engman.

Härnäst ska hon ut på sjukhuspraktik i åtta veckor.

– Det ska bli väldigt intressant och roligt och förhoppningsvis kommer jag att nå min dröm om att bli ambulanssjuksköterska.

Hör blivande sjuksköterskan Nathalie Engman i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet