Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland, berättar om läget och omikron som nu tagit över spridningen i samhället.

Rekordstor smittspridning av covid-19 i Västernorrland just nu

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konstaterade covidfall i Västernorrland översteg förra veckan alla tidigare rekord. Preliminärt var drygt 3 600 prov positiva. Vilket är dubbelt så många som veckan innan.

– Det vi ser är att omikronvarianten dominerar och den är mer smittsam säger biträdande smittskyddsläkare Maria Tempé.

Hennes kollega i länet, Hans Boman konstaterar i ett pressmeddelande att det rör sig om rekordsiffror som förmodligen kommer att öka ännu mer.

– Aldrig tidigare under pandemin har smittspridningen varit större och ännu är toppen inte nådd. Enligt Folkhälsomyndighetens prognoser ska smittspridningen fortsätta öka även kommande veckor, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Kommunerna med störst smitta

Flest positiva provsvar i förhållande till folkmängd lämnades i Sundsvall, Timrå och Härnösand.

– Vi har nu en extremt stor samhällsspridning av covid-19 i hela Västernorrland. Det är därför viktigt att alla tar ansvar och gör sitt för att hindra smittspridningen, samt tar sin påfyllnadsdos av vaccinet när tiden är inne för det, uppger Hans Boman.

Omikron dominerar

Det är omikronvarianten som nu i huvudsak dominerar smittspridningen. 30 personer vårdas på sjukhus i länet, varav en på intensiven.

– I vår statistik kan vi se att det är en större smittspridning i åldersgruppen under 60 år, vilket indikerar att de äldre som tagit sin tredje vaccindos mot covid-19 smittas i mindre utsträckning än de som ännu inte tagit påfyllnadsdosen, säger Hans Boman.

Hårt tryck på provtagningen

Det råder fortsatt ganska god provtagningskapacitet, men på grund av extremt hög belastning är det under vissa dagar fullbokat på flera ställen. Det ska dock finnas lediga tider att boka under senare delen av veckan.

Foto: Johan Nilsson/TT, Pierre Ragnehag/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet