”Det här är bara att utnyttja människors oro för politiska syften, tycker överläkaren Alfred Jansson, Sundsvall. ”Det är ren skrämselpropaganda”

”Ren skrämselpropaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om den planerade kursen i ”bilförlossning” har fått Sundsvallsläkaren Alfred Jansson att gå i taket. Ren skrämselpropaganda, menar Jansson. ”Bland det eländigaste jag läst”, menar han.

Alfred Jansson, kirurg och överläkare vid Länssjukhuset i Sundsvall blev rejält upprörd när han läste om Sollefteåbarnmorskornas planerade kurs. Han skrev ett mycket kritiskt inlägg på sociala medier i saken.

”Två barnmorskor menar alltså att det med anledning av stängd BB Sollefteå finns anledning att lära ut ”bilförlossning”!

”Jag har mycket svårt att se vad detta utspel skall leda till annat än att blivande föräldrar som redan, till stor del i onödan, oroar sig skall bli ännu mer oroliga”, skrev han på sidan ”Specialistkompetens Sundsvalls sjukhus” 

Utnyttjar människors oro

– Det är naturligt att oron finns, säger han till SVT Nyheter, men det här är bara att utnyttja människors oro för politiska syften, säger han.

I höstas kom beskedet från landstinget att BB i Sollefteå skulle läggas ner efter årskiftet, och sedan dess har många blivande föräldrar har uttryckt sin oro över att behöva föda på Sundsvalls sjukhus. en lång resa på, bitvis, dåliga vägar.

”Bland de eländigaste jag läst”

Men idén med en kurs i ”bilförlossning” betecknar Alfred Jansson som ren skrämselpropaganda. 
”Detta är bland det eländigaste jag sett i denna väg”, skriver han på Facebook.

”Maken till ansvarslöst beteende”, tycker han om planerna.

– Det här spär bara på en rädsla som är helt obefogad, menar Alfred Jansson, och jämför med situationen för barnaföderskor som bor i  Ånge, Bräcke eller Härjedalen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet