Lägerdeltagarna hälsar på hästarna Foto: Per-Erik Ström SVT

Ridläger utöver det vanliga

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvall pågår just nu ett kombinerat rid- och skrivläger för barn mellan 10 och 12 år. Intresset har varit över förväntan.

– Jag funderade på vad man skulle kunna prova för nytt och lite annorlunda. Då tog jag helt enkelt mina två intressen. Ridning och skrivande och då tänkte jag att det är klart att vi ska ordna ett rid- och skrivläger, berättar initiativtagaren Lo Ek som är bibliotekarie i Sundsvall.

Förväntansfulla barn på väg till ridlägret Foto: Anna Beijron SVT

Det är biblioteket och Sundsvalls Ridklubb som står som arrangörer. Men lägret bekostas av Sundsvalls kommun. Tanken är att väcka ett läs- och skrivintresse och hästintresse. 30 barn fick plats, över 100 sökte.

Alla kan vara med

Läs också:”Populär författare ger skrivtips på hästläger”

– Ridning och ridläger är ju rätt dyrt. Det är inte alla som har möjlighet att åka på det, eller testa på att vara med hästar. Så hela lägret är gratis. Bussresorna, luncherna och middagarna. Det är just för att vem som helst ska kunna åka på det här lägret.

Foto: Anna Beijron SVT

Några av deltagarna har ridit förut, andra har inte varit i närheten av en häst förut. Förväntningarna ligger i luften. Pirret, surret, skratten och frågorna blandas med lukten av häst och längtan efter att sitta upp i sadeln.

– Jag hoppas att vi ska få rida och skriva något, säger Thea Hammarstedt.

Författarbesök populärt

Författarinnan Pia Hagmar som skrivit ett 80-tal böcker är med på lägret och ger allt ifrån konkreta skrivtips till att peppa och inspirera barnen att tro på sina berättelser. Hon berättar om dråpliga hästhistorier från sin egen uppväxt och säger att det krävs mycket övning för att skriva bra, precis som det krävs mycket jobb för att bli en bra ryttare.

Författaren Pia Hagmar ger skrivtips till lägerdeltagarna Foto: Anna Beijron SVT

Det är tydligt att hon väcker engagemang och skaparlust hos barnen på lägret.

– Jag trodde det skulle kunna bli tråkigt men det var roligt. Jag vet inte om jag kommer att skriva någon hästbok, men kanske efter det här, säger Thea Hammarstedt.

Och tioåriga Emilia Koria Nylander lyser med hela ansiktet när hon förklarar vad hon gör här.

10-åriga Emilia Koria Nylander Foto: Per-Erik Ström SVT

– Jag tycker om att skriva. Det är mitt favoritämne i skolan och jag älskar att rida och jag älskar verkligen hästar!

Kan bli tradition

Initiativtagaren Lo Ek tycks redan på lägrets första dag övertygad om att det här är något som kommit för att stanna.

– Förhoppningsvis är det här inte sista gången utan det kan bli en återkommande tradition. Det har ringt folk från Skåne och frågat om de kan skicka sina barn på det här lägret. Det finns ett stort intresse, säger hon.

Ridskoleponnyerna fick en lugn dag i hagen första lägerdagen Foto: Anna Beijron SVT

TV: se hela TV-inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.