Branden på Burberget i Ljustorp under torsdagen. Foto: Margareta Åhlin

Risk för spridning av Ljustorpsbranden

Publicerad

Skogsbranden på Burberget i Ljustorp, Timrå kommun, var under fredagsförmiddagen ännu inte under kontroll.
– Vi är lite rädda att den ska sprida sig under dagen, säger räddningstjänstens inre befäl Lasse Dolk.

Branden startade vid 14-tiden på torsdagen efter ett blixtnedslag på Burbergets östra sida. Flera byggnader i närheten har varit hotade. Under kvällen kom en helikopter och hjälpte till med vattenbombning, en insats som fortsatte under natten och fredagen. Vatten finns det gott om i närbelägna Burtjärnen.

– Vi har också byggt upp ett nytt slangsystem och vi jobbar på så mycket vi kan för att förhindra spridning. Vi har haft personal från Timrå, Sundsvall och Söråker på plats. Nu är det dags för skiftbyte så Njurunda ska ersätta Söråker. Ljustorps brandvärn och ett tjugotal frivilliga finns också på plats, säger Lasse Dolk på fredagsförmiddagen.

Under torsdagskvällen tog ytterligare en brand fyr i Ljustorp, utöver den vid Burberget. Denna gång vid Jällviksbodarna, i närheten av Mjällå. Den branden kunde dock snabbt släckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer