Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Söderström om bristen på surströmming – här visar han upp den lilla del av strömmingen som köpts in av fiskare i Hälsingland. Foto: SVT Ylva Holmgren

Risk för surströmmingsbrist – premiären hotad

Uppdaterad
Publicerad

Den minskade tillgången på strömming längs Norrlandskusten ställer till det för surströmmingsproducenterna i Västernorrland.

-Jag är mest orolig för att kunskapen och traditionen försvinner, det är riktigt sorgligt om det här fortsätter, säger Jan Söderström på Oskars surströmming.

I närmare 50 år har Jan Söderström jobbat i familjeföretaget Oskars surströmming men aldrig tidigare upplevt sämre tillgång av strömming än nu. Vid den här tiden förra året hade han fått in 30 ton och nu i år har det minskat till bara 3 ton.

– Jag brukar inte vara den som ger upp men vi inväntar väl nu att strömmingen ska komma in och leka och att vi får ihop någonting. Men det kommer att bli en väldigt stor brist på surströmming, säger Jan Söderström

Storskaligt fiske

Jan berättar om tidigare rekordår med 200 ton strömming samtidigt som han tittar ut över ett tomt salteri.

Enligt honom beror bristen till stor del på det storskaliga trålfisket, som varje år fångar stora mängder strömming. Internationella havsforskningsrådets (ICES) rekommendationer om kraftig ökning av strömmingsfisket i Bottniska viken anser Jan vara helt fel.

– Det är ju tragiskt alltså, istället för att minska fisket så ökar man istället. Det är ju idiotiskt, säger Jan Söderström på Oskars surströmming.

Redan i fjol krävde surströmmingssalterierna och yrkesfiskarna att regeringen skulle vidta åtgärder mot industrifisket.

Hör Jan Söderström i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.