Ronny Edlund, gruppledare för SD i Örnsköldsvik. Foto: SVT

Fem Sverigedemokrater uteslutna ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

Fem SD-politiker i Örnsköldsvik fick besked om uteslutning i dag.
– Dom skriver att vi har brutit mot kommunikationsreglerna och partiets etiska regler, säger Ronny Edlund som är en av dem.

Ronny Edlund har varit Sverigedemokraternas gruppledare i Örnsköldsvik sedan valet 2014. Han har inte gjort så mycket väsen av sig i fullmäktige, men skapade rubriker då han delade kontroversiella uttalanden i sociala medier.

Idag fattade Sverigedemokraternas partistyrelse beslut att utesluta Ronny Edlund och fyra andra medlemmar ur partiet. Skälet till uteslutningen är i Ronny Edlunds fall att han brutit mot kommunikations- och etiska regler, samt att han stört sammanträden.

”Vill ha bort kärnan”

– Det är bara skitsaker dom hakar upp sig på. Jag utesluts för nåt jag la ut på facebook för ett och ett halvt år sedan, men det är inte orsaken. Dom vill ha bort kärnan i Öviks SD, menar Ronny Edlund.

Han är övertygad om att det beror på konflikten om bland annat partistödspengar med partidistriktets ledning i Sundsvall, Johnny Skalin och Martin Klausen.

Ronny Edlund anser att partidistriktet motarbetat Sverigedemokraterna i Ångermanland genom att inte låta dem bilda kommungrupp.

Hur känns det nu då?

– Man har ju varit med om en hel del, men nu vet jag att man kan inte lita på människor längre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet