Michael Löfqvist, vd, Sundsvall Vatten vill flytta rötkamrarna in i berget

Rötkammare flyttas ner i berget

Uppdaterad
Publicerad

De nyinflyttade på Norra kajen i Sundsvall får lära sig leva med de illaluktande rötkamrarna. Flytt först om fyra år.

Sundsvall Vatten har utrett flytten och kommit fram att rötkamrarna bäst placeras i ett bergrum under Norra berget i Sundsvall. Rötkamrarna skulle flyttas från det nya bostadsområdet på grund av risken för dålig lukt, men planerna att bygga nytt i Korsta, nära Tunadalshamnen har nu ersatts av ett nytt alternativ.

Sundsvall Vatten vill istället genomföra det billigare alternativet att flytta rötanläggningen in i bergrummen där reningsverket Tivoliverket ligger idag. Notan för detta beräknas till 250 miljoner i kronor och ören men får också till följd att flytten troligen försenas från 2017/2018 till 2020.

Norra Kajen

– Det är klart att den nuvarande placeringen i ett bostadsområde inte är optimal och de ska flyttas. Men det kan dröja några år så att vi gör rätt, säger Michael Löfqvist, vd, Sundsvalls vatten.

Det finns en osäkerhetsfaktor att flytta rötanläggningen in i berget. Rötkamrarna används till att röta avloppsslam till brännbar gas vilket skapar ”stora utmaningar på gassäkerhetssidan”. Tekniken är hittills oprövad i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Kajen

Mer i ämnet