Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blev tvingad till sex med en kille” – hör eleverna i Härnösand läsa upp vittnesmålen från tjejer på Hedda Wisingskolan i filmen ”Varför ska du bry dig?” Foto: Shanker Prem/SVT

Härnösandseleverna gjorde film om sexuella trakasserier mot kvinnor: ”Folk har börjat gråta”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp högstadieelever på Hedda Wisingskolan i Härnösand har gjort en film om sexuella trakasserier och mäns våld mot kvinnor. Svaren som läses upp i filmen är från tjejer på skolan.

– Det var jobbigt att veta att sånt här händer runt om oss, säger Amira Nduwimana som är en av deltagarna i projektet.

Det var under sportlovet som de 15 eleverna gjorde filmen som de kallar ”Varför ska du bry dig?”. Tanken var att  uppmärksamma kvinnors rättigheter för att nå en mer jämställd värld.

– Jag ville göra något för den internationella kvinnodagen och för flera tjejer på skolan som kunde vara involverade, säger Cecilia Samuelsson, som kom på idén till projektet.

Cecilia pratade först med några av sina kompisar om idén och lade sedan ut en enkät på skolans administrativa plattform, för att samla in berättelser om egna erfarenheter av sexuella trakasserier.

Positiv respons

– Så fort jag berättade för rektorn så nappade han på direkten och tyckte att det var en superbra idé, säger Cecilia.

Hon säger att filmen har fått mycket positiv respons, både från vuxna i och utanför skolan och från andra tjejer på skolan förklarar hon.

– Jag har fått höra att folk har börjat gråta av videon, att det har väckt sådana känslor. Vilket har varit fantastiskt att vi har lyckats väcka och förmedla det det här budskapet, säger Cecilia.

I klippet berättar några av eleverna om filmen och de kränkningar som andra elever vittnat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.