John Åberg (S) gick mot partiet – nu uppmanas han avgå Foto: SVT

S-politiker röstade med Alliansen och Vänsterpartiet i BB-frågan

Publicerad

John Åberg (S) från Sollefteå valde att rösta mot sitt eget parti och Miljöpartiet i BB-frågan och gjorde istället gemensam sak med Vänsterpartiet och Alliansen och röstade för motförslaget om återremiss.

– Det är som det är. Det går inte att rösta emot sin övertygelse i en sådant här fall. Det berör så många. Jag kan ha förståelse för att det finns ekonomiska utmaningar, men det tror jag vi kan hitta andra lösningar på. Det bästa tror jag är att man hittar en samverkan mellan Sollefteå, Kramfors och landstinget om en sammanhållen vårdkedja, säger han. 

Se intervjun med Ewa Back (S) om beslutet här.

John Åberg konstaterar också att det nu ska tas ett beslut i landstingsstyrelsen, före ärendet når landstingsfullmäktige, och att det är först då allt är klart.

Samarbete med landstinget

Även Vänsterpartiets Gunnar Fors är kritisk mot majoriteten inte vill ge Sollefteå och Kramfors chansen att gå till botten med frågan om ett samarbete landstinget om primärvården och akutsjukvården i Sollefteå, där kvinnosjukvården skulle kunna bli en del.

– Om man nu, som Socialdemokraterna vill, avlövar allting, så går man miste om den möjligheten, säger Gunnar Fors (V).

Se inslaget om demonstrationen utanför landstingshuset inför beslutet här.

Även allianspartierna yrkade på avslag. Centerpartiet med ett tilläggsyrkande med hänvisning till att redovisning saknades om landstingsstyrelsens tidigare beslut, om att ge regiondirektören i uppdrag att fortsätta och fördjupa diskussionerna med Sollefteå och Kramfors gällande ”ett utvecklat samarbete med Ådalens kommuner om vård och omsorg”.

– Det är vår tanke runt att inte lägga ned BB att det Sollefteå och Kramfors pratar om, är att vi vill ge dem chansen att utreda om den samverkan de vill ha med landstinget även kan omfatta kvinnosjukvården, säger Roger Byström (C).

SD lade ned

Omröstningen i Hälso- och sjukvårdsnämnden slutade med sex röster mot sex där Ewa Back (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, slutligen fick fälla avgörandet.

– Det blev sex röster mot sex eftersom Sverigedemokraterna, som vanligt, inte hade någon åsikt, säger Gunnar Fors.

Sara Seppälä, ledamot för Sverigedemokraterna, säger i sin tur att enda anledningen till att partiet lade ner sin röst är att de inte sitter i arbetsutskottet och inte hunnit diskutera frågan ännu.

– Vi kommer att återkomma med ett förslag till landstingstingsfullmäktige, säger hon.

Landstingsfullmäktige beräknas ta beslut i frågan vid sitt möte den 26-27 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet