Foto: TT

Så är läget inom kommunernas vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

En rundringning till länets samtliga kommuner visar att både tillgången på personal och skyddsutrusning inom de kommunala omsorgsverksamheterna är ett ökande problem.

På grund av coronavirusets spridning kämpar många kommuner med hög frånvaro och brist på handsprit och visir, bland annat. Nedan kan du läsa en sammanställning av läget inom omsorgen torsdagen den 2 april.

Örnsköldsvik:  Hög andel sjukskrivna

Coronaviruset i Västernorrland

I Örnsköldsvik märks, liksom på många andra håll en ökad sjukfrånvaro inom omosorgen. Man klarar situationen genom att pussla, omfördela personal och ta in vikarier.

– Vi håller på att ta fram ett snabbintroduktionsprogram för att få in fler i jobb inom omsorgen. Det gäller framför allt internt inom kommunen, säger Katarina Jensstad, chef för välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik.

Härnösand: Brist på munskydd

I Härnösand uppger man att det inte är någon konstaterad smitta än bland varken personal eller boende. Socialchef Mats Collin uppger också att tillgången på skyddsutrustning än så länge är bra. Förutom brist på munskydd. 

Timrå: ”Fullt fokus på Covid-19”

I Timrå kommun märks också en ökad frånvaro bland personalen. Framför allt inom vård- och omsorg. Inte lika mycket inom individ- och familjeomsorgen.

– Vecka 12 hade vi mellan 15 och 20 procents frånvaro. Det är en ansträngd men hanterlig situation, säger Sara Grape Junkka, chef för socialförvaltningen.

Man förbereder sig nu för en ökad frånvaro. Och att man kan upptäcka fall av smitta. I dagsläget finns ingen känd covid-19-smitta bland personal eller brukare. När det gäller skyddsutrustning är det brist på flera produkter.

– Det är svårast att få tag på munskydd. Vi börjar planera för egen tillverkning av visir.

Sara Grape Junkka säger också att många dessutom kämpar med oro för viruset.

–  Det är en del oro bland personalen, precis som det är en generell oro i samhället. Det är ju en exraordinär situation.

Sundsvall: Ansträngt läge

–  Det är ett ansträngt läge i vår förvaltning. Vi knäar lite personalmässigt, säger Annika Backström som är tillförordnad förvaltningsdirektör för vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

Kommunen jobbar med att rekrytera vikarier även från andra branscher. Till exempel hotellbranschen.

Kramfors: Förhöjd frånvaro

– Det är en förhöjd frånvaro. Vi har en ansträngd situation och försöker fördela personalen så gott som det går, säger Margareta Fällström säkerhets- och telekomstrateg

Förra veckan konstaterades två äldre på ett serviceboende vara smittade av Covid-19, men kommunen vill inte uppge hur läget är idag med antala fall. Men att man har konstaterade fall gör också att bristen på skyddsutrustning är mer prekär.

–  Vi har för det akuta, men det är svårt eftersom det går mer utrustning när vi har smittade, vi har visir men har brist på munskydd och skyddskläder.

Vi inväntar svar från övriga kommuner. Texten kommer att uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet