Så blev ”Sam” ett av brödernas offer

Publicerad

”Sam” var elva år när han våldtogs första gången. Det dröjde år innan han insåg att det var övergrepp han hade utsatts för. Till sist anmälde han sina förövare, två bröder från Västernorrland. De dömdes senare för över tusen grova våldtäkter på fem barn.

Vi kan kalla honom för Sam. Han blev bekant med bröderna då de bodde i samma bostadsområde i Skåne. Sam sökte efter trygghet och stöd som han saknade i sitt eget hem. Idag är han drygt 20 år och börjar få ordning på sitt liv.

– Banden till dem växte sig väldigt starka och de blev som en extrafamilj för mig, berättar han när SVT träffar honom en månad efter den tuffa rättegången, där bröderna dömdes till långa fängelsestraff.

Domen överklagades och på måndagen inleder Hovrätten för nedre Norrland förhandling.

TV-spel och droger

Bröderna var tio år äldre än de småkillar de omgav sig med. Deras hem blev en samlingsplats. Killarna spelade TV-spel, bjöds på cigaretter, alkohol och så småningom även droger.

Sam beskriver den äldre brodern som särskilt manipulativ.

– Han lockade med olika saker för att göra mig så medgörlig som möjligt.

Första övergreppet

Första gången var i ett parkeringshus. Den äldre brodern tjatade sig till analsex med den då elvaårige Sam. Det gjorde så ont att de fick avbryta, men övergreppet fortsatte efter några öl och cigaretter – tills våldtäkten var fullbordad.

– När jag får ångest är det oftast minnesbilderna från första gången som utspelar sig i mitt huvud, säger Sam.

Första övergreppet följdes av flera. Han kan omöjligt minnas alla. Bröderna pratade mycket om sex, att det är naturligt i andra kulturer att män hade sex med unga pojkar.

– Det slutade med att sexet blev normaliserat. Som ett naturligt inslag i vårt sätt att umgås.

Bröderna blev hans bästa vänner och trots våldtäkterna ville han ingå i deras gemenskap.

– Det var spännande, det var som en kick och det fick mig att känna samhörighet.

Polisanmälan

Relationen fortsatte även i vuxen ålder. Men allt förändrades vid Sams sista besök hos bröderna.

– Då såg jag bland annat ett videoklipp, när den ena av dem utnyttjade en flicka i skogen. Och även grova barnpornografiska filmer och bilder.

Han beskriver hur fel det kändes. Det var vid nyår förra året och trots att de var hans bästa vänner bestämde han sig så småningom för att polisanmäla.

”Hade velat få en förklaring”

Till rättegången hade ytterligare fyra offer trätt fram. Båda bröderna nekade till alla våldtäktsanklagelser utom mot ett av offren. Sam minns särskilt mötet med den äldre brodern i rättssalen.

– Det jobbigaste var kanske att sitta bara några meter ifrån honom, men inte kunna få några svar direkt ifrån honom. Jag hade velat ställa frågor till honom. Jag hade velat få en ursäkt. En förklaring.

Nu är det viktigast för honom att kunna stötta andra.

– För jag vet att det finns andra där ute som inte har berättat. Jag hoppas att det kan ge mod till dem att berätta. De enda som ska skämmas är gärningsmännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet