Så förklarar studenterna på Mittuniversitetet fusket – ”Tog hand om covidsjuk familj”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har läst igenom de drygt 20 beslut som Mittuniversitetets disciplinnämnd hittills fattat i år. Där framgår vilken typ av fusk det rör sig om och vilka förklaringar studenterna ger när de konfronteras med misstankarna. 

”Familjen sjuk”

• En student som stängs av i tre veckor uppger att hela familjen var ”ordentligt sjuk i corona”. Bara han själv var frisk och behövde sköta om de andra. Därför kom han efter med studierna och blev desperat och kopierade. Han stängs av i tre veckor.

”Ingen förklaring”

• Två studenter som stängs av i tre veckor för otillåtet samarbete förklarar så här: ”De nekar till att ha haft kontakt under examinationen och menar att de inte skickat några texter till varandra.  Men de har ingen förklaring till att deras texter är så lika under ett särskilt avsnitt.

”Sovit dåligt”

• En student som uteblir från nämnden, trots kallelse, skriver i ett yttrande: ”Den dag jag hade tentan mådde jag ganska dåligt för jag hade sovit dåligt hela veckan”. Huvudvärk och stress nämns också som förklaringar till att ”det kändes som hjärnan inte fungerade längre.” I förklaringen sägs också att tentamensformen är ovan. Stängs av i sex veckor och medhjälparen i fyra.

”Svårt med stöd under pandemin”

• En student gör en uppgift på samma sätt som en god vän gjort tidigare. Förklaringen påstås vara att vännen stöttat och hjälpt under en tid som det varit svårt att få det stöd som behövs av universitetet när all undervisning skett på distans på grund av pandemin.

Studenten har uppgett att hon skickat in fel version av misstag. En invändning som är ganska vanlig, konstaterar disciplinnämnden. Trots påståendet dröjde det flera dagar innan en ny version kom fram. Studenten stängs av i sex veckor.

”Skolan har varit otydlig”

• En student har en text som till 90 procent överensstämmer med andras artiklar. Förklaringen som ges är att hon inte förstod att det var otillåtet. Vidare menar studenten att skolan inte gett tydlig information om hur källor och referat ska uppges.

Hon tycker att läraren borde ha upplyst henne istället for att anmäla till disciplinnämnden. Påföljden för vilseledande examination blir avstängning i sex veckor.

En avstängning innebär att studenten:

– inte får delta i undervisning

– inte får skriva tentamen eller lämna in skriftliga rapporter

– inte får använda Studentportalen

– inte får låna litteratur på universitetsbiblioteket

– inte får studiemedel från CSN under avstängningen

(källa: Mittuniversitetet)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer