Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Eriksson, chef på kultur- och teknikförvaltningen i Timrå, som här visar att nya räddningsstationen ska få solceller på taket. Foto: SVT

Timrå kommun storsatsar på solceller för att spara energi

Uppdaterad
Publicerad

För att möta utvecklingen med högre elpriser har Timrå kommun valt att satsa på solceller. Både befintliga och nya byggnader har eller kommer att få solceller på taken, och först ut är högstadiet Arenaskolans centralkök.

Timrå kommun har avsatt fem miljoner under 2022 för att minska sin energiförbrukning. Att Arenaskolans centralkök är först ut med solceller är ingen slump, utan centralköket är en stor elförbrukare och där gör en solcellsanläggning stor skillnad, enligt Jan Eriksson, chef på kultur- och teknikförvaltningen i Timrå.

– Det pågår även andra projekt i kommunen, bland annat bygger vi en ny räddningsstation som kommer att få solceller, berättar Jan Eriksson.

Sundsvall förberett

Även grannkommunen Sundsvall förbereder sig för rådande energisituation, och skriver i ett pressmeddelande att kommunen är väl förberedd inför eventuella kostnadsökningar. 

– Vi har redan nu tryggat elavtalen för den större delen av 2022 och 2023, säger Örjan Folkesson, ekonomidirektör på Sundsvalls kommun, i pressmeddelandet.

– Vi riskerar inte att drabbas lika hårt som kanske mindre kommuner i vår närhet och framför allt kommuner i södra Sverige kan komma att drabbas, säger han vidare.

I klippet får du veta mer om hur mycket Timrå kommun satsar på solceller, och vilka byggnader som är aktuella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer