Foto: SVT / arkivbild

Så satsar kommunerna på högpresterande elever

Publicerad

Det är få skolor i Västernorrland som har en satsning på gruppnivå för högpresterande elever, men det finns några undantag.

Det hör inte till vanligheterna att skolor satsar på högpresterande elever. SVT Västernorrland har ringt runt till kommunala högstadieskolor i länet för att se om det läggs några extra resurser på just elever som har höga betyg.

Vi har pratat med i stort sett alla högstadieskolor i länet, utom några få som vi inte har fått tag på.

Bör få utmaningar

Det vanligaste svaret SVT fått är att skolorna inte har någon specifik satsning på de högpresterande eleverna utan att de jobbar med att utmana varje elev på individuell nivå. Vissa tillägger också att det är en väldigt viktig fråga och att man måste värna mer om de högpresterande eleverna.

– Man kan tappa elevers intresse om man inte utmanar dem, vi är ju skyldiga att ge alla elever rätt förutsättningar, säger Kent Ylvesson, skolchef i Ånge kommun.

Av de kommunala skolorna vi har varit i kontakt med är det endast Arenaskolan i Timrå som har gjort en specifik satsning på högpresterande elever på gruppnivå utöver den vanliga undervisningen, och inte bara individuellt per elev.

Individnivå

På friskolan Prolympia i Sundsvall har man små grupper med högpresterande elever i vissa årskurser men det mesta sker på individnivå.

– Som lärare är man oftast så fokuserad på att hjälpa de elever som inte kan. Det ger resultat när man uppmärksammar även de duktiga eleverna, säger Jenny Lagerkrantz, rektor på Prolympia.

Instuderingstid

Förutom den ordinarie undervisningen har även många skolor så kallad instuderingstid, ”läxhjälpstid”, och vissa deltar ibland i vissa skoltävlingar.

På friskolan Engelska skolan i Sundsvall jobbar de också både gruppvis och individuellt. Där kan eleverna bland annat läsa matte, engelska eller naturorienterade ämnen på distans på universitetet i Cambridge.

– Vår filosofi är att utmana eleverna, säger Pascal Brisson, rektor på Engelska skolan.

Högpresterande elever

Visa

Med högpresterande elever avses elever med höga meritvärden från grundskolan. Definitionen av elevgruppen utgår från elevernas tidigare faktiska prestationer i form av uppnådda höga betyg.

Källa: Skolinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer