Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionens säkerhetschef Mats Jonsson om problemen att övervaka den politiska debatten på sociala medier. Foto: SVT

”Svårt att övervaka den politiska debatten på sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans sammanträde i regionfullmäktige fick känslorna att börja svalla rejält i debatten om Sollefteå sjukhus igen. Eller kanske rättare sagt svalla över.

Regionrådet Lena Asplund (M) har polisanmält en kommentar på sociala medier som förtal – men det är svårt att övervaka debatten på nätet, säger regionens säkerhetschef i klippet här.

Den politiska debatten är sedan länge ett faktum även i sociala medier på nätet.

Chattgrupperna administreras ofta av personer som tagit ansvaret på ideell basis.

– De är ansvariga för inlägg och kommentarer. Men det kan ju samtidigt inte övervaka debatten exakt hela tiden dygnet runt. Det som skrivs av folk hemma på kammaren går ju rakt ut på en sekund och jag förstår att det är svårt för dem att kunna och hinna moderera precis hela tiden, sägerRegion Väsgternorrland säkerhetschef Mats Jonsson.

Hot och hat inget nytt

Så det här är sånt som politiker helt enkelt får räkna med att kunna råka ut för numera?

– Man får tycka vad man vill i sakfrågor, vi har ett öppet samhälle. Men det är när det går till personangrepp som det blir allvarligt. Politiker är också människor. De måste kunna känna sig trygga. Personangrepp är aldrig acceptabelt, inte på något sätt.

Hot och hat mot lokalpolitiker i länet är dessvärre inget nytt. I januari 2018 rapporterade SVT:s Uppdrag granskning att nio förtroendevalda inom Region Västernorrland aviserat att de lämnade politiken – däribland dåvarande regionrådet Erik Lövgren (S) – och att ytterligare tre övervägde att göra det.

Förebyggande arbete

Skälet till avhoppen var hot, hat och trakasserier som de sade sig ha blivit utsatta för under debatten om Sollefteå sjukhus framtid.

Hos SKR, Sveriges kommuner och regioner, pågår sedan länge ett arbete för att sprida kunskap och utbilda förtroendevalda. Syftet är att tillsammans med landets regioner och kommuner utveckla det förebyggande arbetet mot hot, har och våld mot de folkvalda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet