Utredningen visar att flera av preparaten som har sålts via flera olika marknadsplatser på Darknet bokstavligen har kokats ihop i källaren hos en av de misstänkta personerna. Foto: Ur polisens förundersökning

Sålde droger på darknet – tre män åtalas för knarkproduktion i stor skala

Uppdaterad
Publicerad

De tre männen drev en narkotikafabrik på en mindre ort i Ångermanland. Polisens nationella insatsstyrka slog till mot fastigheten där narkotikahandeln och tillverkningen pågick.

Efter att har sålt droger på nätet under fem års tid åtalas de nu misstänkta för grova narkotikabrott.

Det handlar om tre män, en 41-åring och två 37-åringar. Det är de två sistnämnda som enligt åklagaren legat bakom ett av de största säljarkontona på den numera nedsläckta marknadsplatsen Flugsvamp2 på darknet.

41-åringen misstänks ha upplåtit ett bankkonto för verksamheten. ”...genom att ställa sitt konto till förfogande för insättningar och uttag har (NN)...medverkat till åtgärder som skäligen kan antas vara vidtagna i syfte att dölja att pengarna härrör från brott eller brottslig verksamhet”, som åklagaren skriver i sin stämningsansökan.

Olika typer av droger

– Försäljningen har framförallt omfattat olika typer av narkotikaklassade tabletter men även kokain, amfetamin och cannabis samt receptbelagda läkemedel, säger kammaråklagare Emelie Källfelt på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Stort konto på Darknet

Hon är nöjd med att kunna väcka åtal eftersom de här personerna ansvarat för ett av de största säljarkontona på darknet.

De nu åtalade männen har inte bara sålt utan också tillverkat preparat som de sålt vidare.

Stor risk för köparna

– Utredningen visar vidare tydligt vilka risker köparna har utsatt sig för då flera av preparaten bokstavligen har kokats ihop i källaren hos en av de misstänkta personerna, säger Emelie Källfelt.

Den 41-årige mannen misstänks för näringspenningtvätt, grovt brott. De andra två för grovt narkotikabrott, brott lagen mot handel med läkemedel och brott mot läkemedelslagen.

Mer om darknet

Darknet är ett paraplybegrepp som beskriver delar av internet som inte är avsedda för offentlig visning. Darknet är ofta förknippat med den krypterade delen av webben, där ip-adresser anonymiseras och användares aktivitet är svår att spåra. På darknet äger svarta affärer och annan olaglig handel rum. Flugsvamp 2 och 3 är marknadsplatser som riktar sig till allmänheten på darknet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.