Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre år utan underhåll har satt sina spår på Salusand, campingen som alla glömt men som ändå är välbesökt – se vad några solbadare säger om förfallet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Salusands camping stängd för tredje året – tvist och krav stoppar verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Salusands camping norr om Örnsköldsvik, nära länsgränsen till Västerbotten, är för tredje året i rad utan handhavare. Avloppet har förklarats oanvändbart och någon lösning i tvisten verkar långt borta.

Efter år av meningskiljaktigheter mellan den förra ägaren och nuvarande har all verksamhet på campingen stannat av. Men tack vare allemansrätten väljer många ändå att använda stranden, vilket i sin tur i perioder har lett till nedskräpning.

När SVT besöker Salusand är det förfallet som är uppenbart, mer än nedskräpningen.

Komplicerad rättstvist

Bakgrunden till nedstängningen är i korthet att den nuvarande ägaren anser att kommunens krav på upprustning av bland annat avloppet gjort att hon inte haft råd att öppna campingen. Samtidigt har en rättstvist uppstått mellan en tidigare ägares konkursförvaltare och nuvarande ägare.

Enligt tingsrättens dom, som kom i februari, förlorade nuvarande ägare målet i samtliga delar och tvingades betala rättegångskostnader både för sig själv och konkursboet.

SVT Västernorrland har sökt ägaren som inte gått att nå.

Semesternjutare

I videon hör du några semesternjutare berätta om sitt intryck av den förfallna anläggningen och vad man borde göra med den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer