Två av tre västernorrlänningar rör på sig för lite. Foto: Anders Wiklund, TT/Region Västernorrland

Västernorrlänningar rör sig för lite

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre primärvårdspatienter rör på sig för lite. Det visar en undersökning som Region Västernorrland har gjort.

Svenskarnas kondition är sämre i dag än den varit på 20 år. Det visar en ny stor studie som undersökt den arbetande befolkningen i Sverige. I Västernorrlands län är detta tydligt, menar folkhälsoplaneraren Johannes Dock på Region Västernorrland.

– Vi vet till exempel att grupper med kort utbildning har mer sjukdomar överlag som är kopplade till den här typen av levnadsvanor, säger han.

2017 tillfrågades över 30 000 primärvårdspatienter i Västernorrland om sina motionsvanor, resultatet visade att två tredjedelar, över 20 000 länsbor inte var tillräckligt fysiskt aktiva.

Primärvården viktig funktion

Johannes Dock menar att det är viktigt att primärvården når ut till gruppen fysiskt inaktiva.

– Primärvården har god chans att nå ut till den här gruppen och fråga om levnadsvanor för att sedan ge stöd hur de ska förbättra dessa, säger han.

Träning bättre än läkemedel

Recept på fysisk aktivitet kan vara en lösning, och man även kan få individuellt anpassade samtal.

– De här recepten på fysisk aktivitet, det vet man också ifrån studier, att dem följer man oftast minst lika bra eller till och med bättre än läkemedel, säger Johannes Dock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.