Foto: Johan Nilsson, TT

SAS slutar flyga till Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

I februari nästa år upphör SAS med flygningar till och från Örnsköldsviks flygplats.

Som skäl till nedläggningen anger flygbolaget att inrikestrafiken står inför ett antal vad man kallar ”utmaningar”. Det är närmare bestämt vikande konjunktur, flygskatt och debatten om flygets klimatpåverkan.

Flyglinjen Örnsköldsvik-Arlanda har enligt SAS drabbats hårt av vikande efterfrågan. Därför upphör linjen 1 februari 2020.

Återupptogs nyligen

Flygningarna återupptogs så sent som i fjol efter nio års bortavaro och rapporterades först gå bra. Men nu menar SAS att den positiva utvecklingen avstannat och vänt. Företaget har tillsammans med flygplatsen och regionen försökt vända utvecklingen utan att lyckas.

-Tyvärr har utvecklingen fortsatt i fel riktning och vi ser fortsatt vikande efterfrågan och dålig lönsamhet. Det är något SAS uppriktigt beklagar eftersom vi vet hur viktigt flyget är och vad det innebär för tillgängligheten. Vi förstår att många är besvikna över beskedet, inte minst det lokala näringslivet. Vi har gjort det vi har kunnat, men kan inte göra mer under rådande förhållanden, säger Freja Annamatz, presschef på SAS i ett pressmeddelande.

De passagerare som redan köpt biljetter kommer att erbjudas ombokning via Umeå eller att få pengarna tillbaka.

Bara en timme efter beskedet kom ett pressmeddelande från företaget Sveaflyg att de tar över linjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer