Hör Glenn Nordlund, ordförande för Nya Ostkustbanan, berätta om idén. Foto: SVT

Förslaget: ”Satsa på 250 km/tim-tåg över hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket och Nya Ostkustbanan arbetar just nu för ett förslag inför den nästa nationella infrastrukturplanen. I idén ingår inte höghastighetståg mellan de tre största städerna – istället vill man satsa på höjd hastighet på hela det nationella järnvägsnätet.

– Trafikverket har gjort en studie om hur man skulle kunna höja hastigheten på järnvägsnätet över hela Sverige till 250 kilometer i timmen i motsats till höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg. Vi ser det här som en ypperlig chans att gynna hela Sverige, säger Glenn Nordlund, ordföranden i Nya Ostkustbanan.

Billigare än höghastighetsjärnväg

Inte bara är förslaget billigare och skulle gynna regioner över hela landet än en höghastighetsjärnväg från Stockholm och söderut. Projektet skulle kunna komma igång snabbare då höghastighetsalternativet kräver stora och kostsamma utredningar.

– Dessutom skulle det här kunna underlätta mycket för godstrafiken i Sverige, säger Glenn Nordlund.

I klippet utvecklar han tankegångarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.