Den gamla Nyhamnsfabriken söder om Sundsvall. Foto: Johan Israelsson

SCA orsakade miljöförstöring under 40 år – staten tvingas betala det mesta av saneringen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget SCA bedrev miljöfarlig verksamhet i nästan 40 år vid Nyhamn i Njurunda – men ska bara betala för en femtedel av saneringskostnaderna för det extremt förorenade området. Resten får bekostas med skattepengar.

Den nedlagda Nyhamnsfabriken söder om Sundsvall har under drygt hundra år haft olika inriktningar med sju olika aktörer. Fabriken var under en 14-årsperiod massafabrik och sedan kemisk-teknisk industri i SCA:s regi i nästan 40 år.

Området är förgiftat med en lång rad farliga ämnen – det betraktas som direkt hälsovådligt och är i akut behov av sanering.

SCA enda bolaget som ställs till svars

Länsstyrelsens utkast till ansvarsutredning visar att SCA är det enda företag där man kommer att utkräva ett ansvar, men bolaget ska bara stå för 20 procent av saneringskostnaderna. 

– Det är för att vår verksamhet på platsen ägde rum för länge sedan, och sedan är det mycket annan verksamhet som varit där och bidragit till de föroreningar som finns, säger Björn Lyngfeldt, kommunikationsdirektör på SCA.

Någon prislapp på saneringen finns inte än men tidigare har siffran 150 miljoner nämnts för det aktuella området, inklusive ett intilliggande område i Essvik. Troligen är den siffran högre idag och även om SCA är med och betalar så kommer den största delen av saneringen av miljösynderna att, som så många gånger tidigare, bekostas av staten.

Nio ton arsenik – dödliga halter

Saneringen blir både komplicerad och farlig. Höga halter av cancerframkallande PCB och PAH har uppmätts i området. Arsenik förekommer ytligt i så höga halter att mängden som finns i ett kilo jord är dödlig för en person som väger 50 kilo. Totalt beräknas nio ton arsenik finnas i området.

Dessutom förekommer höga halter av dioxiner och en rad metaller. Man har också hittat hälsofarliga fenoxisyror i grundvattnet och höga halter av ämnen som troligen kommer från oljeprodukter. Det finns även helt okända ämnen i området.

– Vi har hittat ämnen i grundvattnet som vi inte vet vad det är, det var som en seg sörja, berättar Sven-Åke Westman på Sundsvalls kommun. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer