Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Bolin, statsvetare på Mittuniversitetet; – SD har ju haft problem genom åren med företrädare som inte har följt partilinjen eller sagt saker som varit olämpliga.

SD styr upp för att få rätt personer valda • Stockholmare representerar Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

I valet hade Sverigedemokraterna en gemensam rikslista för sina kandidater till riksdagen. Det här betyder att en stockholmare numera är representerar Västernorrland. Enligt statsvetaren Niklas Bolin är det ett sätt för partiet att kontrollera vilka som blir valda – och var.

Stockholmaren och sverigedemokraten David Lång är ny riksdagsledamot för Västernorrland. Förra perioden, 2018 till 2020, representerade han Örebro län.

Samtidigt har Sven-Olof Sällström från Ånge suttit i riksdagen sedan 2010 – för Göteborg, Dalarna och Kronoberg.

Val 2022

SD:s lista för riksdagskandidater inför valet var i stort sett densamma för hela landet. Varför är det så och vilka konsekvenser kan det få?

”Sagt saker som inte varit så lämpliga”

Statsvetaren Niklas Bolin har länge har följt SD. Han menar att det handlar om en styrning från partiets sida.

– Man vill ha kontroll på vilka som blir valda. SD har ju haft en del problem med folk inte följt partilinjen eller sagt saker som inte varit så lämpliga, förklarar Niklas Bolin.

Många säkrar upp partiledaren

Men Sverigedemokraterna är inte ensamma om det här.

– Det är många partier som sätter upp exempelvis partiledaren på alla listor för att säkra att just dom kommer in. Men SD har väl gått lite längre på det här området, konstaterar Bolin.

I klippet: Hör Niklas Bolin om hur taktikstyrningen här påverkar politiken.

Fr vä: Sven-Olof Sällström och David Lång, riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna Foto: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet