Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kommenterar i klippet ovan hur hon ser på Ostkustbanans framtid. Foto: SVT, Fredrik Persson/TT

”Vackert men långsamt” – MP-språkröret åkte eftersatt järnvägssträcka till Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

På sin resa i Västernorrland den här veckan, inbjöds Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi till en tur längs järnvägen till Härnösand.

– Det är ju fantastiskt vackert, men det går anmärkningsvärt långsamt, säger hon.

Bolaget Nya Ostkustbanan har bedrivit ett hårt lobbyarbete för att få gehör för dubbelspår längs hela Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand.

Men fortfarande håller sträckan längs kusten upp till Botniabanans början låg kvalitet och dubbelspår finns bara längs delar av sträckan.

Val 2022

Hoppet om en utbyggnad har tänts och släckt många gånger. Senaste budet är nu att Trafikverket uppmanar regeringen att skjuta upp satsningen på järnvägsspåret längs Norrlandskusten i den kommande infrastrukturplanen.

Stenevi vill trycka på för att få fram investeringar som binder ihop hela landet, säger hon till SVT.

Se resan och hör vad Märta Stenevi anser om kustjärnvägens framtid i klippet ovan.

Foto: SVT Design

Texten är uppdaterad med rätt rutt. Språkröret kom till Härnösand på järnväg söderifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet