Se upp med majbrasan!

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal gräsbränder har blossat upp i Västernorrland under det senaste dygnet och inför kvällens valborgsfirande går både räddningstjänst och SMHI ut med en varning för hög risk för bränder i länet.

På lördagskvällen brann det i Sundsvall i anslutning till Björneborgsgatan och från Bjästa rapporteras en skogsbrand. Även från Gottne i Örnsköldsvik kom larm om en gräsbrand.

Varnar för stor brandfara

SMHI har gått ut med en varning om hög risk för gräsbränder lokalt i Västernorrland och det finns all anledning att vara mycket försiktig med eldandet under kvällens valborgsfirande, det menar Christian Andersson, inre befäl på Räddningstjänsten Höga Kusten.

– Det är väldigt torrt, man måste ha säkerhetsutrustning till hands och gärna ha bränt av området kring brasan, säger han och poängterar att eldandet sker på eget ansvar.

Allmänfarlig vårdslöshet

– Har man inte vidtagit säkerhetsåtgärder kan det bli rättssak om man orsakar en brand. Det handlar om allmänfarlig vårdslöshet och där finns fängelsestraff på straffskalan, konstaterar Christer Andersson som vill skicka med ytterligare en uppmaning till alla:

– Elda inget gräs!

Han menar att risken just nu är allt för stor för att man ska ägna sig åt kontrollerade bränder och påpekar att i Kramfors kommun råder till exempel eldningsförbud i detaljplanerade områden och där krävs tillstånd från polisen med ansvarig person på plats och uppgifter om vem som tänt på. Information som kan vara bra att tänka på inför kvällens eventuella eldande.

Räddningstjänstens råd till de som ska elda:

 Markägaren ska godkänna majbrasan och dess placering

 Det bör finnas en utsedd person som är ansvarig för eldning, eftersläckning,

vakthållning och städning, bör vara utrustad med mobiltelefon för att snabbt kunna

larma 112.

 Endast kvistar, grenar och omålat trä (EJ IMPREGNERAT) får läggas på brasan.

Annat avfall ska källsorteras och lämnas in på de olika återvinningsplatser som finns i

kommunerna.

 Tänd brasan med t ex träull eller miljöanpassad tändvätska. Använd aldrig bensin!

 Tänk på att kratta ihop gammalt gräs och växtlighet nära brasan som annars kan

börja brinna.

 Vid byggnader i vindriktningen kan särskild brandbevakning vara nödvändig.

 Brandsläckningsredskap ska finnas i närhet av elden.

 Den ansvarige personen ska se till att majbrasan blir släckt. Den som anordnar eld

kan bli juridiskt ansvarig vid brandspridning.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.