Mikael Aamisepp, Big green data

Höjda skatter hotar företagsetableringar

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverkets tolkning av hur vissa datacenter ska energibeskattas är ett bekymmer för näringslivet i Västernorrland.

– Vi är en regionalaktör, men det här drabbar branschen i hela Sverige, säger Mikael Aamisepp, etableringsansvarig High Coast Invest

High Coast Invest, med bas i Härnösand, arbetar för att skapa förutsättningar för etableringar av datacentraler som Bolooba Data Centers, i länet.

– Det är en bransch som passar oss i norra Sverige där vi har ett överskott av den förnybara energin som blivit ett allt viktigare krav från företagen, säger Mikael Aamisepp, Big green data.

Lägre energiskatt

Det som nu hotar företagsetableringarna är Skatteverkets tolkning av lagen om energiskatter. De som drabbas är de så kallade colocationbolagen, det vill säga de som tillhandahåller byggnad, elektricitet, ventilation etc men inte själva äger datorerna. Fram till årsskiftet hade de rätt till den lägre energiskatt som gäller inom industrin (0,5 öre/ kWh). Från och med årsskiftet är det inte längre möjligt.

Varnar för följderna

– Så kallade molnaktörer, alltså stora aktörer som Google och Facebook som äger all sin utrustning själv, berörs inte, förklarar Mikael Aamisepp.

Skatteverket menar nämligen att det bara är den som äger datorerna som har rätt till energiskatterabatten. Det blir alltså kunderna som ska ansöka om återbetalning av energiskatt.

Foto: Lise Åserud, TT

”...vilket ökar administrationen för både colocation-bolagen, deras kunder och Skatteverket”, skriver Statliga Business Sweden (tidigare Exportrådet och Invest Sweden). De varnar också att konkurrensen gentemot grannländerna snedvrids.

Hoppas på lösning

För branschen kom Skatteverkets tillämpning som en överraskning. Mikael Aamisepp ställer sig frågande till om tillämpningen rimmar med avsikten med lagen som riksdagens tog beslut om för två år sedan.

– Vi tror att man ska hitta en lösning och hoppas bara att den kommer så snart som möjligt.

High coast invest är en regional partner till Business Sweden. I Västernorrland är det en sammanslutning av fem av länets kommuner samt ett antal privata aktörer, allt finansierat av Region Västernorrland och EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.