Foto: Thomas Oneborg/TT

Sexdömd lärare bör varnas – Skolinspektionen anmäler

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Örnsköldsviks kommun som dömts för sexbrott mot unga vid två tillfällen, bör tilldelas en varning. Det anser Skolinspektionen som anmäler honom till Lärarnas ansvarsnämnd.

Mannen som arbetat som lärare på en skola i Örnsköldsviks kommun har vid två tillfällen, 2017 och 2018, dömts för sexuellt ofredande efter att ha onanerat inför förbipasserande varav några var minderåriga. Vid ena tillfället stod han vid E4 iförd skidmask och rosa tights och onanerade.

Eftersom brotten han dömts för, inte haft koppling till hans arbete som lärare så har han fått behålla sin lärarlegitimation. Däremot har han inte arbetat som lärare sedan han dömdes.

”Mindre lämplig”

Nu anmäler Skolinspektionen mannen till Lärarnas ansvarsnämnd och yrkar på att han tilldelas en varning. Hans ”...gärningar visar att han är mindre lämplig för att bedriva undervisning...”, skriver Skolinspektionen i anmälan.

Mannen anser själv att hans brott inte påverkar hans förmåga att undervisa. Skolinspektionen i sin tur tycker det visar att han saknar insikt om det olämpliga i hans beteende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.