Sextimmarsdag för att orka med stressen

Uppdaterad
Publicerad

Överbelastade socialsekreterarna fick kortare men effektivare arbetsdagar. Hittills är de positiva

Socialtjänsten i Sundsvall har under många år haft stora svårigheter att rekrytera socialsekreterare och få dem att stanna. Nu hoppas man att sex timmars arbetsdag med betalt för åtta, ska göra arbetsplatsen attraktivare.

Socialsekreterarna utreder ärenden med utsatta barn och ungdomar. Det kan vara tunga arbetsuppgifter med barn som far illa.

Socialtjänsten i kris

Mer ledighet för att klara stressen

I mitten av september införde utredningsenheten för barn och ungdomar sextimmarsdag på försök. Personalen är schemalagd på olika tider för en jämn bemanning. Och hittills är de nöjda med förändringen. Tanken är att med mer ledighet ska personalen klara den stress jobbet innebär.

– Det var en person som sa till mig nu i veckan, att arbetet fortfarende är tungt. Men man märker skillnad, att tiden för återhämtning blir mycket mer. Man hinner mer saker på sin fritid,  säger Eva Leijon chef för Utredningsenheten för barn och unga.

Forskare utvärderar

Ett mål med den kortare arbetsiden är att bli en bättre arbetsplats, så fler söker jobben och vill stanna kvar. En forskare kommer att följa och utvärdera projektet som pågår under ett år. Det gäller för personalen hinna lika mycket fast på kortare tid. Och det krävs nytänk och effektivisering.

– Det vi har gjort hittills är att vi har sett över våra mötesstrukturer, och tagit bort några möten. Vi kommer att stänga våra telefoner mer, utan att för den skull vara mindre tillgängliga.  Men vi måste ge oss själva utrymmet att göra klart, säger Eva Leijon.

Testas även i Umeå

Flera arbetsplatser i landet har testat sextimmarsdag. Det kommunala äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå har fått nöjdare personal och mindre övertid. Men det har inte gett någon minskad sjukfrånvaro, som var ett av målen.

Ingen koppling till sjukfrånvaro

På socialtjänsten i Sundsvall är ändå förhoppningen att kortare dagar ska minska långtidssjukskrivningarna även om forskningen inte visar någon tydlig koppling mellan arbetstid och sjukfrånvaro.

– Jag hoppas att de arbetsrelaterade långtidssjuskrivningarna ska gå ner. Men jag tror inte att vi kommer att se någon nedgång i den normala kortidsfrånvaron. Föräldrar som är hemma och vabbar, och själva blir sjuka, det tror jag inte vi kommer se någon nedgång i, säger Eva Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet