Karin Dunberg Smeds, tillförordnad länsverksamhetschef för geriatrik, neurologi och rehabilitering Foto: SVT

Sjukdomen ME i fokus – region Västernorrland söker samordning

Uppdaterad
Publicerad

Vården av patienter med sjukdomen ME behöver ses över, anser Region Västernorrland. Drabbade lider svårt, och det finns stort behov av forskning och samsyn om bemötande och insatser, säger länsverksamhetschef Karin Dunberg Smeds.

Vården för ME-sjuka har blivit uppmärksammad i samband med rättegången om kvinnan i Nordingråtrakten som fick en dödlig injektion av sin man. Det har riktats kritik mot hur patienter med ME bemöts. I samband med rättegången har anhöriga sagt att kvinnan inte kunde få någon vård i Västernorrland.

Regionen självkritisk – saknas samsyn

I Västernorrland är Karin Dunberg Smeds tillförordnad länsverksamhetschef för geriatrik, neurologi och rehabilitering, och hon ser anledning att vara självkritisk.

– Det här är en patientgrupp som drabbas av ett otroligt stort lidande. Vi saknar forskning och samsyn hur vi ska hantera den här patientgruppen. Vi behöver också bli bättre på att bemöta patentgruppen och samordna våra insatser, det är tyvärr en patientgrupp som inte alltid blivit lyssnade på och trodda. Vi behöver tillsammans hitta vägar att hantera de personer som drabbas, säger hon till SVT.

”Svår diagnos att ställa”

De typiska symptomen är trötthet och utmattning, nästan influensaliknande symtom. Många gånger med led- och muskelsmärta samt sömnrubbningar. Symptomen förvärras kraftigt av fysisk eller mental ansträngning. Det är i sig ingen dödlig sjukdom men den ger ett stort lidande.

– Våra neurologer är jätteduktiga på att ställa diagnoser runtikring men en tydlig ME-diagnos är jättesvår att ställa. Man arbetar med att utesluta andra sjukdomar och så har man då en möjlig frågeställning runt ME kvar, säger Dunberg Smeds.

Planer på specialistmottagning för ME

Hon menar att det finns oklarheter kring patientgruppen som måste redas ut. Region Västerbotten har planer på att bygga upp en specialistmottagning – något som hon välkomnar – men planerna är i nuläget pausade av ekonomiska skäl.

ME diskuterades vid ett möte så sent som i går i region Västernorrland.

– Vi har några patienter med den här frågeställningen i vår region och vi behöver fundera över hur kommer vi vidare.

Artikeln har ändrats, då vissa delar byggde på information som inte var uppdaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.