Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör sjukhusdirektör Lena Carlsson förklara varför patienter skickas från Sundsvalls sjukhus till Örnsköldsvik.

Sjukhusdirektören: ”Vi hade en extraordinär situation på sjukhuset”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ska behöva vänta två timmar på en ambulans och det var en extraordinär situation på Sundsvalls sjukhus på måndagen då sju patienter skickades till Örnsköldsvik. Det menar sjukhusdirektör Lena Carlsson.

Efter kritik från en anhörig vars fru blev liggande på golvet på en restaurang med bruten arm och fick vänta på ambulans i två timmar, menar sjukhusdirektör Lena Carlsson att det är tråkigt och beklagligt.

– De som sitter och prioriterar är professionella, men i det enskilda fallet förstår vi att det kan vara svårt, säger hon.

Går inte att ta emot fler

När kvinnan sedan kom till Sundsvalls sjukhus ville läkarna flytta henne till Örnsköldsvik.

– Vi hade en extraordinär situation på sjukhuset i Sundsvall, med många överbeläggningar. Till slut går det inte att ta emot fler om man vill upprätthålla patientsäkerheten, säger Lena Carlsson.

Hon menar att bristen på platser beror dels på att det saknas personal och dels på att kommunen inte har platser att erbjuda patienter som är färdigvårdade, så de blir kvar och upptar platser på sjukhuset.

Hör sjukhusdirektören förklara varför det är överbeläggningar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer