När sjukvården rapporterar in dödsfall till Skatteverket sker det i drygt hälften av fallen digitalt, men det finns också möjlighet för läkare att använda en blankett från Socialstyrelsen.
– Systemen är ju säkra men det finns folk som är påhittiga och kommer på idéer, säger Vjera Catovic.
Ingen kontroll
I fallet i Örnsköldsvik har någon använt en pappersblankett och utgett sig för att vara läkare och skickat ett falskt dödsbevis. Vjera Catovic säger att Skatteverket är en registrerande myndighet och att man inte har möjlighet att kontrollera att det verkligen är en läkare som skickat ett dödsbevis.
– Den kontrollen kan inte vi göra.
Vill att fler använder e-tjänst
Samtidigt ska blanketterna inte vara enkla att få på tag på, säger hon.
– Vi har en e-tjänst som läkarna använder som är kopplad till deras journalsystem, så anmäls det via den så är det en läkare som gjort anmälan. Numera finns inte blanketten tillgänglig. Den har funnits tidigare på Socialstyrelsens hemsida.
Socialstyrelsens roll
På Socialstyrelsens webb framgår att man inte längre tillhandahåller blankett för dödsbevis på sajten. Däremot framgår att den går att beställa via e-post. När någon avlidit skickas ett dödsbevis till Skatteverket och ett dödsorsaksintyg till Socialstyrelsen.
Rutiner vid dödsfall
Vid varje dödsfall i Sverige ska ett dödsbevis och ett dödsorsaksintyg fyllas i av läkare. Dödsbeviset ska lämnas till Skatteverket och i vissa fall till Polisen. Dödsorsaksintyget kan skickas in via en digital intygstjänst eller via post till Socialstyrelsen.
Den första oktober gjorde Socialstyrelsen om rapporteringen om dödsorsaker. Tjänsten på sajten upphörde och istället hänvisas till Ineras elektroniska tjänst.
Då e-tjänsten hos Socialstyrelsen inte kan användas för dödsfall där personnummer eller samordningsnummer saknas hänvisar de till pappersblanketter i dessa fall.
Det går alltid att rapportera genom att skicka in dödsorsaksintyg och dödsbevis på papper till respektive myndighet.
källa: Socialstyrelsen