Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tufft man vet inte var det slutar” Rolf Sundell, markägaren som med en gren försökte mota elden på sina marker i Gävleborgs län under skogsbränderna 2018. Foto: SVT

25 000 hektar skog brann 2018 – här härjade elden

Publicerad

Skogsbränderna 2018. Folk fick fly från sina hem och räddningstjänsten gick på knäna. De fick både nationell och internationell hjälp. Vad minns du från den sommaren?

Sommaren 2018 var ovanligt torr och het i stora delar av Europa. Den sommaren brann det i Sveriges skogar. Den 19 juli rapporterade SOS Alarm om över 50 pågående släckningsarbeten.

Det utfördes cirka 7 000 räddningsinsatser till följd av skogsbränderna och det var bland annat med hjälp från de polska brandmän som anlände till Sveg.

En del områden var mer utsatta som i Jämtlands län i närheten av Fågelsjö/Lillåsen samt i Pålgård och Bräcke, i Ljusdals kommun med flera bränder i närheten av byn Kårböle, på och vid Älvdalens skjutfält i Älvdalens kommun samt vid Brattsjö i Västernorrlands län. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.