Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har MSB och räddningstjänsterna höjt beredskapen sedan brandsommaren 2018 – hör Fredrik Edlund på räddningstjänsten i Sundsvall berätta mer. Foto: TT

Höjd beredskap för skogsbränder efter brandsommaren 2018

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har stärkt sin beredskap för att kunna bekämpa skogsbränder efter sommaren 2018.

SVT har besökt en depå utanför Sundsvall med utrustning anpassad för skogsbränder.

Sommaren 2018 sticker ut som en period med mycket hög brandrisk och ett stort antal bränder. Efter 2018 har MSB och räddningstjänsten förstärkt beredskapen för skogsbränder.

– Både materiella resurser i form av sådana här depåer och flygande resurser, berättar Fredrik Edlund på Räddningstjänsten i Medelpad.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

MSB har de senaste åren utökat avtalen både för brandflyg och helikoptrar, som ska kunna vara på plats inom 180 eller 90 minuter.

Depåer på fjorton orter

SVT besöker depån i Fillan norr om Sundsvall, en av fjorton orter i Sverige där MSB placerat skogsbrandscontainrar med utrustning som kan användas där behov finns.

Brandberedskapen är i nuläget något naggad i kanten eftersom Sverige lånat ut utrustning till Ukraina. Räddningstjänsten i Medelpad anser ändå att situationen är bättre än den varit tidigare.

Följ med SVT till skogsbrandsdepån i videon.

MSB:s slutsatser efter brandsommaren 2018

Framför allt är det den stora sammanlagda brandarealen som skiljer ut 2018 från tidigare brandsomrar.

De allra flesta bränder sommaren 2018 släcktes ner snabbt och bidrog inte nämnvärt till den summerade brandarealen. Däremot har även dessa lyckade insatser belastat räddningstjänsterna hårt under kritiska perioder.

Tillflödet av bränder över säsongen var relativt jämnt från mitten av maj till mitten av augusti, med en svacka kring midsommar och en topp i perioden 12-20 juli.

Sju bränder var större än 500 ha och var alla koncentrerade till ett relativt begränsat område av södra Norrland och norra Dalarna. Många av bränderna orsakades av blixtnedslag.

För de stora bränderna skedde den huvudsakliga expansionen inte antändningsdagen utan under senare dagar med för elden verkligt gynnsamt väder. Misslyckad eftersläckning är den mest uppenbara enskilda anledningen till 2018 års stora brandareal. Bränder som återtände står för mer än 60% av den totala arealen bränd mark.

Källa: MSB Brandsommaren 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet