Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska den nya brandzonen skydda stadsdelen i Sundsvall från skogsbränder – hör Fredrik Edlund, insatsledare vid räddningstjänsten i Medelpad, förklara. Foto: Fredrik Israelsson/SVT, Robert Henriksson/TT

Brandzon i Sundsvall skyddar bostäder vid skogsbränder

Publicerad

För att undvika att skogsbränder sprider sig till byggnader görs ett pilotprojekt med brandzoner vid ett bostadsområde i Sundsvall.

– Kommer en brand blir det en markbrand som kan stoppas, säger Fredrik Edlund på Räddningstjänsten i Medelpad.

Bostadsområdet i stadsdelen Bosvedjan i Sundsvall låg tidigare intill en tät granskog men nu är träden borta. Kvar står lövträd och tallar. Det ser ut som ett hygge men här handlar det om att eliminera riskerna för att en eventuell skogsbrand ska sprida sig till bostäder.

När de höga granarna är borta förbättras situationen.

”Toppbränder” största faran

– Risken är när branden gått upp i träden och vi får toppbränder, förklarar Fredrik Edlund som menar att det framför allt är gnistor och brinnande föremål som antänder hus i samband med skogsbränder.

Stora skogsbränder kan vara ett hot mot människors hem men med den här typen av skyddszoner minskar riskerna och Fredrik Edlund tycker att det borde göras på fler ställen.

– Ja, det finns tid att förebygga konsekvenserna med skogsbränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.