Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delar av kanadensiska staden Fort McMurray ödelades 2016 på grund av skogsbrand – nu ökar risken även i Sverige. Hör Mats Bergmark på räddningstjänsten i Sundsvall i klippet. Foto: SVT arkiv

Klimatförändringarna ökar brandrisken – risk för bostäder och människoliv

Uppdaterad
Publicerad

Risken för stora skogsbränder har ökat markant i takt med klimatförändringarna.

Kanada har historiskt haft problem där städer blivit förstörda av elden. Numera finns sådana risker även i Sverige enligt räddningstjänsten.

– Det måste vi ta på allvar, säger Mats Bergmark på räddningstjänsten i Medelpad.

I Kanada har svåra skogsbränder rasat nu i sommar och historiskt sett har landet drabbats av situationer där även bebyggda områden brunnit ned.

Staden Fort McMurrey drabbades av en av de värsta katastroferna 2016 när en omfattande skogsbrand förstörde 2 400 byggnader och orsakade skador för mångmiljardbelopp. Över 80 000 människor evakuerades.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Kanadas situation når Sverige

Den situation som historiskt funnits i Kanada har nu uppstått i Sverige i takt med klimatförändringarna, det menar Mats Bergmark på räddningstjänsten i Sundsvall, som under lång tid studerat klimatförändringarnas påverkan på brandrisker i skogen.

– Det finns sådana risker, förklarar han och menar att dagens skogsbrandrisker i Sverige är jämförbara med hur det var i Kanada tidigare och att vi måste ta situationen på största allvar.

Helt ny skala för brandrisk

Nu har Räddningstjänsten i Medelpad och många andra gått från den gamla femgradiga riskskalan till en kanadensisk modell. Sommaren 2018 låg man långt upp på den kanadensiska skalan och årets torka ser ut att göra situationen lika illa.

Se bränderna i Fort McMurrey och hör Mats Bergmark om riskerna för svåra skogsbränder i Sverige i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet