Här är möblerna som ska symbolisera hemmet där våldet ofta sker. Foto: Victoria Champion/SVT

Efter misstänkta morden – manifestation mot kvinnovåld i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall deltar i en rikstäckande aktion tillsammans med Roks. Här ställer alla kvinno- och tjejjourer runt om i landet ut listor med krav på åtgärder från regeringen, och små dockhus. Detta till följd av de fem kvinnor som misstänks ha mördats de senaste tre veckorna.

Dockhuset har placerats mitt i Sundsvalls stadskärna där massor med folk går förbi varje dag, för att så många som möjligt ska stanna upp och titta på det.

– Möblerna symboliserar två saker, först och främst hemmet där våldet ofta sker. Men också kvinno- och tjejjourerna, alltså det trygga rummet, där man kan komma undan våldet, säger Agnes Pettersson, vice ordförande i tjejjouren Skogsrå.

Roks stämmer staten

Kravlistorna från Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) handlar om hur kvinnor som utsätts för våld ska behandlas, men också barnen som ofta blir inblandade. Dessa krav har tagits fram för att uppmärksamma det bristande stödet till våldsutsatta kvinnor och tjejer.

– Vi på tjejjouren möter ju tjejer som blir utsatta för våld i nära relationer hela tiden, och även barnen som kanske ser en mamma bli utsatt av sin pappa. Så det här är jätteviktigt för oss att delta i, säger Agnes Pettersson.

Den andra pandemin

Spridningen av budskapet har tagit fart via sociala medier, och installationen av möblerna och kravlistorna har sin egen hashtag #denandrapandemin på Instagram. 

– Det är jättebra att det har diskuteras flitigt på sociala medier de senaste veckorna. Men det viktigaste är att diskussionen inte tar slut, det kan inte vara så att vi börjar om igen nästa gång en kvinna blir mördad. Därför vill vi delta och fortsätta lyfta den här frågan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Tjejjouren Skogsrå, chatta via deras hemsida eller app.  Alla lördagar kl 20-22. Juristchatt första onsdagen varje månad kl 20-21.

Mind självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.