Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skoldirektör Urban Åström förklara varför Sundsvalls kommun inte anser att de kan dela ut matlådor till gymnasieeleverna. Foto: SVT

Skoldirektör: ”Svårt att se att vi ska kunna prioritera gymnasieskolan”

Uppdaterad
Publicerad
De flesta kommuner i länet delar inte ut några lunchlådor till de gymnasieelever som har undervisning på distans. Sundsvalls kommun anser inte att de kan prioritera gymnasieskolan, när det gäller att erbjuda matlådor.

För drygt en vecka sedan skickades gymnasieelever hem, för att minska coronasmittan i samhället. Sedan dess har de inte erbjudits någon skollunch i Sundsvalls kommun.

– Jag har ställt frågan till Sveriges kommuner och regioner för att få vägledning därifrån, säger Urban Åström, skoldirektör i Sundsvalls kommun.

”Inte fattat något beslut”

Inte heller Timrå, Sollefteå, Ånge eller Kramfors kommun erbjuder gymnasieeleverna någon ersättning för den lunch de brukar få på skolan.

– I grundskolan är det lagstadgat, där är vi skyldiga att servera mat.  På gymnasiet är det en politisk fråga, men vi har än inte fattat något beslut, säger Urban Åström.

I Härnösands kommun erbjuds gymnasieelever antingen matlådor eller 25 kronor i ersättning för skollunchen och Örnsköldsviks kommun kommer att erbjuda lunchlådor för avhämtning från och med tisdag.

Hör i klippet ovan Urban Åström förklara varför Sundsvalls kommun inte anser att de kan dela ut matlådor till gymnasieeleverna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet