Gäststugan strax utanför Kramfors brann ner till grunden i en brand som snabbt visade sig vara anlagd. På bilden till höger är branden ett faktum och gärningsmannens fotspår syns tydligt i snön i förgrunden. Foto: ur polisens förundersökning

Skulle hämnas dödsskjutningen – fick två års fängelse för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig Sundsvallsbo döms till fängelse i två år för mordbrand och olaga hot sedan han tänt på en fastighet utanför Kramfors strax före jul.

I förhör har 25-åringen själv berättat att han ville hämnas offret för dödsskjutningen i Nacksta i Sundsvall ett par dagar dessförinnan.

Sent på eftermiddagen den 14 december kallades Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen till en fastighet strax öster om Kramfors tätort.

När räddningstjänsten kom fram slog öppna lågor ut genom fönstren. Den boende i huset, en man i 20-årsåldern, befann sig dock inte i huset utan i sin pappas fastighet strax intill. Ingen människa kom därmed till skada i den häftiga branden som totalförstörde huset.

Dödsskjutning i Nacksta

Omgående fattade polisen misstankar om att branden anlagts och kort därefter greps flera personer.

I samma kretsar

En 25-åring från Sundsvall häktades misstänkt för mordbrand och under polisutredningens gång framkom uppgifter om att branden var en hämndaktion för dödsskjutningen i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall natten mot den 12 december, alltså bara två dygn dessförinnan.

I ett snapchatmeddelande förklarade 25-åringen han att han skulle ”ta” dem som låg bakom mordet. Offret för dödsskjutningen var en 28-årig man som stod honom nära.

20-åringen som bodde i stugan i Kramfors rör sig i samma kretsar som de misstänkta för mordet i Nacksta, men 20-åringen är själv inte misstänkt för inblandning i mordet.

Mordbrand – och ”olyckshändelse”

I rätten erkände 25-åringen att han tänt eld på huset, men att det varit oavsiktligt. Han säger sig ha slagit sönder en ruta, gått in i huset och satt sig på 20-åringens säng där han tror sig ha tänt eld på sängkläderna av misstag då han satt och pillade på sin tändare.

Han döms till två års fängelse av Ångermanlands tingsrätt, och ska också betala totalt 128 300 kronor plus ränta i skadestånd till tre målsägare. Förutom mordbrand döms han också för olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet