• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Ylva Holmgren SVT

Smittskyddsläkaren: ”Gör inte testet om ni inte känner några symtom”

Uppdaterad
Publicerad

Egenprovtagningen kan bara ske om det finns symtom på smitta – det passade smittskyddsläkaren Hans Boman på att förmedla i samband med att nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten presenterades i Västernorrland.

– En del gör testet som någon slags extrakoll utan att de han några symtom, och det är inte de här proverna till för, poängterar Hans Boman bland annat.

Problem med uttagningskvitton

När man beställer egentest så får man en tid på ett apotek, det finns även på företagshälsovården och vårdcentraler som fungerar som utlämningsställe.

Coronaviruset i Västernorrland

 – De där tiderna är lite begränsade, det finns inte hur många som helst. Vi har möjlighet att analysera något fler än vad de här utlämningarna tillåter och det är det vi jobbar med att få till så vi kan utnyttja det här till max, säger Hans Boman

När kan det  arbetet vara färdigt?

 – Ja, jag vet inte...inom ett par veckor eller så.

Hör mer i klippet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet