Smittskyddsläkaren i Västernorrland: ”Onödigt att uppfinna hjulet hur många gånger som helst”

Publicerad

Smittskyddsläkare Hans Boman i Västernorrland tycker att stödet från Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner, SKR, var otillräckligt när det gäller arbetet med att bygga upp smittspårningen under pandemin.

– Det är ju det där med att uppfinna hjulet hur många gånger som helst. Det känns onödigt.

Att testa och smittspåra är visserligen regionernas ansvar. Men att landets samtliga 21 regioner självständigt ska hitta olika lösningar, för att till exempel smittspåra, är onödigt menar Hans Boman.

– Ofta är det ju så i och med att vi har den här uppdelningen med 21 regioner.

Vården – Val 2022

Svårt att hindra klustersmitta

Smittspårningen var inriktad på att upptäcka kluster av smitta. Men det var svårt att genomföra enligt smittskyddsläkare Hans Boman. Det framgår i ett enkätsvar till coronakommissionen som SVT Västernorrland granskat i samarbete med Uppdrag granskning.

 ”Svårt att upptäcka kluster när många smittspårare sitter på var sitt håll och smittspårar med pappershandlingar. Även om man hittar ett kluster finns inga särskilda resurser att sätta in.”

I enkätsvaret framgår också att han inte tycker att stödet från Folkhälsomyndigheten och SKR i att bygga upp en smittspårningsenhet varit tillräckligt.

”Värmland får guldstjärna”

Från början smittspårade man på pappersdokument i region Västernorrland men med hjälp av ett digitalt verktyg framtaget av Region Värmland underlättades arbetet.

– De ska ha en stor guldstjärna för att de gjorde det arbetet, säger Hans Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet