Foto: Sundsvalls kommun

Snabbgående färja mellan Alnö och Sundsvalls centrum utreds

Uppdaterad
Publicerad

Idag är den enda förbindelsen mellan Alnö och Sundsvall en bro, men nu finns planer på att starta hållbar färjetrafik ända till Sundsvalls tätort.

Sundsvalls kommun har fått ett stadsinnovationsstöd på 790 500 kr från Naturvårdsverket för att göra en förstudie om en snabbgående miljöfärja mellan Alnö och Sundsvalls centrum. Kommunen hoppas på en färja med betydligt kortare restid än motsvarande bilresor mellan vissa målpunkter.

Miljövänlig transport

– Visionen är en färja för personer med tillhörande cykel. Man ska kunna ta sig vidare med kollektivtrafik via anslutande resecentrum, berättar Ulrika Edlund, planeringsarkitekt.

Idag bor 9000 personer på Alnö och den enda förbindelsen till fastlandet är Alnöbron som varken har utrymme för cykelbanor eller busskörfält. Detta gör det svårt att göra miljövänliga transporter konkurrenskraftiga, skriver Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande. Var på Alnö färjelinjen ska gå kommer utredningen att visa, och den ska vara klar sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.