Det blir mindre kvar i plånboken för timråborna om skattehöjningen går igenom. Foto: SVT/TT

Socialdemokraterna vill höja skatten i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett tufft sparprogram lyckas man inte rädda Timrå kommuns ekonomi. Nu diskuterar socialdemokraterna en skattehöjning med som mest 95 öre.

Förra året gick Timrå kommun back med 60 miljoner kronor. Det tillsattes en utredning för hur man bäst kan spara och vidtogs åtgärder. Trots det så räcker det inte. Prognosen för 2019 pekar mot ett underskott på 30 till 35 miljoner.

Mot bakgrund av den utvecklingen lyfter nu socialdemokraterna frågan om skattehöjning.

– För oss handlar det om att trygga välfärden för våra medborgare. Det är ingenting vi gör lättvindigt eller med glädje, säger Johan Engström Lockner, ordförande för Socialdemokraterna i Timrå.

Nedskärningar eller höjd skatt

Enligt kommunalrådet Stefan Dalin (S) fokuserar man i år på att få en ekonomi i balans, men nu konstaterar de att det inte räcker till.

– I det här läget har vi att välja mellan drastiska nedskärningar eller att höja skatten, säger han.

Utan skattehöjning skulle Timrå kommun tvingas säga upp ett stort antal anställda, påpekar han.

Exakt hur stor skattehöjning det kan bli är inte klart, men det kommer inte att bli mer än 95 öre. Skulle den skattehöjningen beslutas i oktober blir de ett tillskott i kommunkassan med cirka 36,5 miljoner, enligt Stefan Dalin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.