Sundsvalls kommunhus. Foto: SVT

Socialnämnden beslutar – ska spara 36 miljoner i år

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hade socialnämnden i Sundsvall sammanträde och beslutade om en handlingsplan för ekonomin. Bland annat ska man fram till 2022 spara 113 miljoner kronor.

Sundsvalls kommun dras med ett stort ekonomiskt underskott, totalt cirka 190 miljoner kronor, där socialnämnden står för den absolut största delen.

Därför beslutade socialnämnden under torsdagen om en handlingsplan för att komma till bukt med problemet och sänka kostnaderna.

– Handlingsplanen är uppdelad på fem år med besparingar. Under 2019 handlar det om att vi måste spara 36 miljoner kronor och under hela perioden handlar det om 113 miljoner kronor, säger Niklas Säwén, ordförande i socialnämnden i Sundsvall.

Undvika effekter nära brukarna

Socialnämnden var enig i beslutet. Några oppositionspartier ville emellertid komplettera sparpaketet med införandet av fler privata alternativ inom socialtjänsten men det röstades ned.

– Det som har varit viktigt för oss är att kostnadssänkningarna som görs, görs för att undvika effekter nära brukarna. Det handlar mer om att spara i form av inköp och lokaler, säger Niklas Säwén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.