Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschefen Heico Basten förklarar varför han tycker det är viktigt med en fast arbetsgrupp och Alexandra Eriksson, en av dem som fick de fasta tjänsterna, berättar varför hon sökte jobbet. Foto: Shanker Prem/SVT

Ortopeden på Sollefteå sjukhus har bara fastanställda sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet har ortopedavdelning 15 vid Sollefteå sjukhus lyckats fylla de tre vakanta sjukskötersketjänsterna med fasta anställda.

– Vi har haft annonser ute tidigare om fasttjänst men nästan inga sökande, men senaste gången var det plötsligt fem sökande, säger Heico Basten, enhetschef.

En av dem som lockades av annonsen, och fick jobb, var Alexandra Eriksson.

– Jag har valt avdelning 15 för att det är en stabil avdelning med tydliga rutiner, säger Alexandra Eriksson specialistsjuksköterska.

Tvingades byta jobb

De sjuksköterskor som anställts på ortopedavdelningen sade upp sig på sina tidigare avdelningar vid medicinkliniken och hjärtmottagningen. Alexandra har tidigare arbetat på hjärtmottagningen på Sollefteå sjukhus och var tvungen att byta på grund av den nya arbetslagen. Nu är hon en utav de fastanställda på ortopedavdelning.

Andra avdelningar påverkas

Men enhetschefen Heico Basten menar även att ett bra rykte och en trevlig arbetsgrupp har bidragit till att skapa en stabil verksamhet.

– Det är tråkigt att de andra avdelningarna förlorade på det. I det här fallet så hade personalen sagt upp sig så därför är det ändå ett stort plus att de valde att stanna i regionen, säger Heico Basten.

Hör i videon om konsekvenserna för andra avdelningar på Sollefteå sjukhus.

Nationellt avtal för hyrbemanning

Första april träder det nya nationella avtalet för hyrbemanning i kraft. Målet är att minska hyrberoendet. Med det nya avtalet förstärks fördelarna för fast anställda ytterligare med bland annat bättre möjligheter att välja schema samtidigt som avropstiderna för bemanningspersonal blir kortare och med kortare framförhållning.

Källa: Region Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.